- Ми – дорослі, знаємо, що правильне харчування, збалансований і різноманітний раціон, правильна кулінарна обробка продуктів і дотримання санітарних норм при приготуванні їжі є важливими чинниками для людей різного віку. Але коли мова заходить про харчування школярів, необхідно також враховувати особливості, властиві саме цьому віку.
З метою створення умов, які сприятимуть зміцненню здоров’я, формуванню навиків правильного харчування, пошуку нових форм обслуговування дітей, збільшення обхвату учнів гарячим харчуванням у Лохвицькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №3 були розроблені основні завдання, які висвітлювали наступні питання:
- забезпечення безкоштовним і пільговим харчуванням учнів школи;
- створення сприятливих умов для організації раціонального харчування;
- зміцнення і модернізацію матеріальної бази приміщень харчоблоку школи;
- підвищення культури харчування;
- забезпечення санітарно-гігієнічної безпеки харчування;
- проведення систематичної роз’яснювальної роботи серед батьків і учнів про необхідність гарячого харчування.
Знайомтеся – тарілка здорового харчування школяра
· Харчування дітей – одна з найбільш обговорюваних і актуальних тем для батьків.Як прищепити звички правильного харчування дітей шкільного віку, що включити в дитяче меню?
· Намагайтесь, щоб Ваші діти споживали корисні продукти з усіх груп щодня: овочі та бобові, фрукти та ягоди, цільні злаки, рибу, м’ясо, яйця, корисні жири, молочні та кисломолочні продукти.
· Овочі та бобові.
· Найкраще додавати їх до кожного прийому їжі — цілий овоч чи кілька ложок салату до страви. Бажано, щоб вони становили приблизно від чверті до третини від вашого раціону. Це не стосується картоплі, адже вона крохмалиста, містить мало клітковини і багато калорій. Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редьку та інші овочі. Прагніть вживати одну порцію бобових на добу — квасолю, горох, червону сочевицю чи нут.
· Фрукти та ягоди.
· Щодня дітям необхідно вживати не менше 300 г на день. Стигле яблуко — чудовий варіант перекусу і майже половина мінімальної норми. Також корисні груші, апельсини, банани, виноград, абрикоси, сливи, вишні, персики, полуниця, суниця, малина, смородина, порічка, ожина, чорниця та інші фрукти і ягоди.
· Цільні злаки та горіхи.
· Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам. Це вівсяна, гречана та пшенична каші, нешліфований рис, а також макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці. Випічки з білого борошна краще дітям вживати менше, особливо якщо в ній багато солі та цукру. А ось щодня дві столові ложки різноманітних несолоних і несолодких горіхів – дуже корисно! Найбільша харчова цінність у волоських горіхах.
· Молочні та кисломолочні продукти.
· Намагайтесь включати в меню дітей молочні продукти 2-3 рази на день. Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану. Кальцій, який міститься в них, засвоюється організмом найкраще. Бажано обирати продукти без цукру та з низькою та помірною жирністю. Споживання вершкового масла слід обмежити.
· Риба, яйця, м’ясо.
· Здорове харчування передбачає переважне споживання м’яса птиці, телятини та кролятини. Пам’ятайте, біле м’ясо корисніше, ніж червоне. Також 2-3 рази на тиждень бажано їсти рибні страви, хоч одну з них — з морської риби. Хороший вибір — це судак, короп, минтай, хек, лосось, несолоний оселедець та інші. Щодня варто готувати дітям страви з яєць.
· Корисні олії та жири.
· Корисні жири містяться у соняшниковій, оливковій, рапсовій, лляній та кукурудзяній оліях. Надзвичайно корисним є риб’ячий жир, тому слід прагнути, щоб діти регулярно споживали жирну морську рибу.
Шановні батьки, ви несете відповідальність за харчування дитини, і від вас залежать її звички здорового способу життя