Міжнародний День Волонтера

Разом із відновленням традицій благодійності як невід’ємна її складова у незалежній Україні починає активно розвиватися волонтерський рух.

/Files/photogallery/IMG-640b29bcf41166386c48979b6b77d1d9-V-1.jpg

Це благодійна діяльність, яка здійснюється фізичними особами на засадах неприбуткової діяльності, без заробітної платні, просування по службі, заради добробуту та процвітання спільнот і суспільства загалом; гуманістична діяльність, яка спрямована на соціальну допомогу певним верствам населення, розвиток добробуту та процвітання суспільства.

Як суспільний рух волонтерство виникло на Заході, а першими волонтерами були самаритяни, які надавали допомогу усім, хто її потребував. Більш впевнено можна говорити про виникнення феномена волонтерства вже з середини ХІХ століття. 1859 рік вважається роком виникнення волонтерського руху у світі. Саме в цей період Анрі Дюран, відомий французький письменник-журналіст, вражений наслідками кривавої битви при Сольферіно, запропонував створити Червоний Хрест – організацію, яка б працювала на волонтерських засадах і надавала першу медичну допомогу полоненим та пораненим. Принципами, сформульованими Анрі Дюраном, керуються волонтерські організації усього світу.

Історія волонтерства в Україні нараховує понад сто років. Першими вітчизняними волонтерами можна вважати представників Червоного Хреста, який організовував добровільний запис у сестри милосердя для роботи в шпиталях та лікарнях для бідних.

У незалежній Україні розвиток волонтерського руху датується початком 90-х років XX

Більш активно волонтерство розвивається з початку російсько-української війни на Сході нашої країни. Небайдужі громадяни надають допомогу нашим військовим, цивільним, котрі постраждали внаслідок бойових дій. Нині це цілий пласт роботи. Сформувався цілий прошарок населення – волонтери – небайдужі люди, котрі жертвують собою, своїм часом, добробутом, заробітком заради порятунку інших. Цього дня, 5 грудня в Україні вшановують ВОЛОНТЕРІВ.

/Files/photogallery/a06ef0e-volontery.jpg/Files/photogallery/karpov.jpg/Files/photogallery/image.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 50